Fågelmat

Fåglar är små jämnvarma djur och förlorar -pga sin stora yta mot omgivningen i förhållande till den lilla kroppsvolym- mycket värme och behöver därför äta mycket för att hålla värmen när kölden biter in. Då måste de flesta småfåglarna spendera större delen av dygnets ljusa timmar med att äta för att klara de kalla nätterna. Fågelmaten bör därför ha ett högt energivärde: fröer, nötter, talg mm uppskattas av de flesta arter. Men flera arter har sina favoriter och serverar du en varierad meny, ökar chanserna att locka olika arter till din tomt.

Solrosfrö

Solrosfrö har ett högt näringsvärde och uppskattas av de flesta småfåglar.

Hamprö

Hampa gillas även det av de flesta småfåglar, speciellt finkar och mesar.

Havre

Från julkorten har vi felaktigt lärt oss att domherrar inget hellre vill än att sitta på en havrenek och äta. Detta är dock dåligt förankrat i verkligheten: Hel havre uppskattas till fullo bara av gulsparven och äts endast i nödfall av domherren. Krossad havre tilltalar desto fler: Sparvar, mesar och finkar. Man bör dock se upp med krossad havre, eftersom det har en tendens att kladda vid töväder.

Vete

Finkar, mesar, titor och stenknäck äter gärna vete.

Jordnötter

Jordnötter uppskattas av de flesta mesar, större hackspett, nötväcka och siskor. Se upp med fjolårets överblivna nötter, eftersom gamla nöttter kan innehålla ett starkt mögelgift.

Hasselnötter

Att nötskrika, nötkråka och nötväcka gillar nötter hörs på deras namn, men även den större hackspetten tar sig gärna en nöt.

Talgbollar, ister, speck och kokosfett

Fett är naturens bästa sätt att lagra energi och högenergetisk föda är precis vad en frusen fågel behöver. Mesar, finkar, nötväckor, större hackspett m fl uppskattar talgbollar och liknande föda.

Frukt och bär

Vissa arter äter bara frukt och bär. Till dessa hör t ex sidensvans och svarthätta. Flera trastfåglar äter efter säsong; om sommaren blir det mest mask och insekter och om vintern fallfrukt och bär. För att locka till sig koltrasten kan man spetsa äpplebitar på pinnar i trädgården eller lämna frukt kvar på träden och marken. Klasar med rönnbär kan man plocka och frysa in för att ta fram under vintern och hänga upp i sin trädgård. Rönnbären uppskattas av t ex sidensvansarna.

Vildfågelblandning

Blandningar skräpar ner mer än olika maträtter var för sig, eftersom de flesta fåglar har en favorit i blandningarna och sprätter iväg resten. Ju större andel havre i blandningen, ju mindre attraktionskraft på fåglarna.

Fågelmatare

Fröer serveras bäst med en fröautomat av något slag. Fröautomater finns i alla tänkbara former och utförande, enkla "bord" tillverkade av PET-flaskor såväl som små konstnärligt utformade hus. En ny variant av fågelmatare som rönt mycket uppskattning är en sugpropp-försedd matare som man placerar på utsidan av ett fönster. På så vis får man chans att se fåglarna på mycket nära håll. Har man tillgån till flera fröautomater, så gör man klokt i att inte blanda fröerna, utan servera ett slags frö i varje automat. Orsaken till detta är att med en blandning av fröer, så tar fåglarna det slags frö de tycker bäst om och sprätter iväg resten.

Många fåglar på ett och samma ställe som är delvis distraherade av att äta, innebär också att det finns andra som blir glada, nämligen sparvhök och katter. Vill man undvika att sparvhöken eller katten förser sig för mycket vid fågelbordet finns det några åtgärder att vidta: Först och främst ska man alltid tänka på var i trädgården man pacerar fågelbord; de ska inte stå på en stor och i övrigt tom yta, utan i närheten av ett buskage till vilket fåglarna kan dra sig tillbaka för att avnjuta sina frön och där det också är svårare för sparvhöken att ta dem. Har man inte buskage kan man placera sina matare i en box av hönsnät. Har man katt, så är det bra om buskagen inte är för täta nära marken eftersom det då blir lättare för en katt att osedd närma sig fåglarna. Man kan också förse sin katt med en haklapp. Enligt tillverkaren förhindrar den 81 % av katterna från att ta fåglar.

Talgbollar kan man hänga upp som de är i en gren, men eftersom den tomma nätpåsen lätt blåser bort är det bättre att klippa upp och ta bort denna och sedan servera talgbollen i t ex en spiral.

En stor bit talg är ett åtråvärt byte och bör därför serveras fåglarna på ett sätt så att inte räven eller någon annan tar den med sig. Man kan t ex placera talgen i nätburar.

Lästips!

Mata Fåglar av Niklas Aronsson tar upp alla aspekter av fågelmatning: Vilka fåglar föredrar vilken mat, olika typer av fågelmatare mm. Boken finns att köpa i SOF:s Naturbokhandel.