Stjärtmes

Aegithalos caudatus

Stjärtmes
Foto: Marie Gillander Maries bilder

Stjärtmesen är omisskännlig med sin långa stjärt och sitt helvita, spöklika huvud. Stjärtmesen tillhör inte mesfamiljen, men står den ändå nära. Vintertid ses förekommer de nästan alltid i små flockar, ibland tillsammans med meståg.

Utmärkande för stjärtmesen är också dess bon, De bygger konstfulla glober klädda med lavar eller näverbitar som hålls ihop av spindelväv. Inuti är boet fodrat med tusentals fjädrar. Bona är placerade i buskar eller trädklykor.

Födan består uteslutande av insekter.

Stjärtmes (Lockläte, inspelning av Patrik Åberg):

Stjärtmes (Larmläte, inspelning av Jarek Matusiak):

Varför låter och sjunger fåglarna













Stjärtmesbo
Foto: Lars Hasselberg, Vara